TŘI GENERACE ŽEN v jednom domě: Jak se spolu naučit vycházet?

https://www.blog.mojra.cz/post/158

Spousta z nás se chce v dospělosti co nejdříve osamostatnit, najít si vlastní bydlení a založit rodinu. Někdy nám osud překazí plány a namísto nového bytečku zůstáváme i se svou rodinou bydlet v domě rodičů. Už bydlení s vlastní matkou nebo dokonce tchyní může být problematické, a to velmi.

A co teprve, když se v domě sejdou tři generace žen – babička, matka/tchyně a dcera/snacha? Každá z žen si přitom přirozeně bude samozřejmě hájit to své, každá z nich je zvyklá na něco jiného, nahlíží rozdílně na vedení domácnosti apod. Může takovéto mezigenerační soužití fungovat, nebo je předem odsouzeno k záhubě? Na to se podíváme v dnešním článku.


Výhody společného soužití více generací


Ačkoli si spíše umíme představit nevýhody, vězte, že společné bydlení s rodiči a prarodiči sebou přináší i řadu výhod. V první řadě jsou to peníze, když se o náklady na provoz domu dělí tři rodiny, nezasáhne to tolik rozpočet rodiny. Další výhodou, kterou jistě ocení pracující rodiče, je hlídání dětí. Babička a prababička jsou vždy po ruce, v případě potřeby odvedou dítě do školky, vyzvednou je, postarají se o něj, než přijdete z práce apod. Nehledě na to, že celé schéma vícegeneračního soužití má dobrý vliv na výchovu dětí. Jestliže vaše dítě vidí, že se chováte ohleduplně ke stáří, dokážete společně vycházet a pomáháte si, ponese si tyto zažité vzorce chování i do dospělosti. Samozřejmě toto může mít i opačný účinek v případě, kdy s rodiči nevycházíte, dítě se pak nenaučí chovat slušně ke starým lidem.


V minulosti bylo soužití více generací v jednom domě (nebo bytě) běžnější než dnes. Přesto se i v současnosti mnoho rodin z ryze praktických důvodů rozhodne obývat jeden dům. Samozřejmě někdy je tento krok učiněn také ze zoufalství, např. po rozvodu, kdy nemáme kam jít. Rozhodně je potřeba si všechno důkladně promyslet, abychom se vyhnuli pozdějším vážným konfliktům, které nejenže mohou vést k rozvratu celé rodiny, ale také se negativně odrazí na fungování vašeho vztahu s partnerem apod.


Jak na společné bydlení?


Jestliže se rozhodnete pro mezigenerační bydlení, je potřeba si hned na začátku stanovit pravidla:


Finance

Peníze vládnou světem a jsou také nejčastější příčinou konfliktů v rodině. Proto si nejlépe ještě před samotným společným bydlením stanovte, na co a v jaké výši bude kdo vynakládat jaké peníze. Jestliže obýváte vícegenerační dům, který disponuje třemi oddělenými bytovými jednotkami, máte z poloviny vyhráno. Vodu a energie si budete hradit sami za sebe, na ostatních společných výdajích se ale opravdu domluvte. Pokud sdílíte společnou domácnost a na finančním podílnictví se nedohodnete, můžou nastat spory.


Soukromí

Další podstatný fakt, který může společné bydlení znepříjemnit. Jestliže nechcete, aby k vám matka/tchyně, babička, nebo kdokoli jiný chodil na nezvanou návštěvu, uklízel po vás apod. je namístě si i zde vymezit hned na začátku soužití jasná pravidla.


Společné prostory

Tři ženy v jedné domácnosti mohou mít velký problém s tím, že každá chce společné prostory, ať už jde o zahradu, nebo kuchyni vést po svém. Proto si vymezte, kdo bude mít jaké pole působnosti. Vše je postaveno na kompromisu, jestliže babička ráda pěstuje růže, nechte ji část zahrady, kde je může vysadit apod.


Dělba povinností

Tak jako v bytových domech, i ve vícegeneračním rodinném domě či bytě by mělo být stanoveno, kdo se bude o co starat. Je nemístné, aby vše zařizovala pouze jedna rodina, a ostatní „spolubydlící“ se nechali obskakovat. Rozdělte si, kdo kdy bude sekat trávu, vytírat společné schodiště, vynášet odpadky apod.


Denní režim

Dopředu si domluvte, v kolik hodin bude vyhlášen noční klid. Jestliže prarodiče chodí spát velmi brzo a vy jste spíše nočními tvory, je potřeba chovat se ohleduplně. Nikdo vám nemůže zakázat mít puštěnou hudbu nebo televizi, avšak nemusíte ji mít příliš nahlas.

 


Společné bydlení, kdy se pod jednou střechou sejdou tři generace žen může být pro mnohé odstrašující. Přestože slyšíme více o tom, jak spolu matka s dcerou, snacha s tchyní, nebo babička a vnučka nevycházejí, mnohdy to může dost dobře fungovat. Chce to jen notnou dávku tolerance a schopnost řešit problémy bez zbytečných konfliktů. Pokud nevíte, jak společně vyjít v jedné domácnosti, hádáte se nejen s rodiči a prarodiči, ale i s partnerem, nebo řešíte jiný problém, vyhledejte pomoc psychologa. Získáte tak nezaujatý pohled na celou situaci a návrh možného řešení, jak s ostatními generacemi v domácnosti vycházet.











Právě jste četli článek: Tři generace žen v jednom domě: Jak se spolu naučit vycházet? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat