5 jazyků lásky: Který je ten váš a vašeho partnera?

https://www.blog.mojra.cz/post/373

Slyšeli jste někdy o jazycích lásky? 5 jazyků lásky reflektuje naše potřeby ohledně projevů lásky naším protějškem, tedy to, jak je pro nás nejdůležitější, aby nám druhý lásku projevoval. Víte, jak moc může znalost vašeho jazyka a jazyka vašeho partnera ovlivnit váš vztah? A víte, jak často nejsou projevy lásky rozpoznány? Čtěte dál a zjistíte, proč je v pořádku, pokud jste již pár měsíců od partnera neslyšeli „Miluji tě“, nebo že nedostáváte každý měsíc od manžela květiny jako vaše kamarádka od svého manžela.


Manžel si stěžuje, že ho manželka už nemiluje, nedopřává mu dostatek tělesného kontaktu, což ona vůbec nechápe, vždyť se ho dotýká tak akorát. To naopak on určitě nemiluje ji! Kdyby ano, více by jí přece pomáhal v domácnosti a taky si našel více času, který by měli jen pro sebe a mohli si pořádně popovídat, místo aby řešil nějaké doteky. To zase nechápe manžel, jak může být nějaké klábosení víc než fyzický kontakt? Oba řekli, že svůj protějšek hluboce milují. Zároveň jsou ale oba přesvědčeni, že láska jejich protějšku k nim opadla. Jak je to možné?


Kde se 5 jazyků lásky vzalo?

S teorií 5 jazyků lásky přišel již téměř před 30 lety manželský poradce Gary Chapman. Je to objev jeho dlouholeté praxe. Všiml si, že páry, které přichází, si často stěžují, že jim druhý neprojevuje lásku, že už je nemiluje. Začal se zabývat tím, co těmto lidem vlastně chybí k tomu, aby se cítili milováni. Na základě toho vzniklo 5 jazyků lásky: slova ujištění, pozornost, skutky a služby, přijímání darů a fyzický kontakt. Nedá se říct, že by měl každý z nás pouze jeden jazyk a ty další ho nezajímaly. Spíš máme každý některé, které preferujeme, většinou to bývají 2 až 3 z nich. Pojďme si jednotlivé jazyky představit blíže, jak se projevuje preference každého z nich?


Slova ujištění

Časté komplimenty, slova uznání, slova povzbuzení, slovní vyznávání lásky nebo milostné dopisy. Jsou to věci, které vždy zaručeně zaplní vaše srdce pocitem, že jste milován/a? Zároveň se vám jakákoliv kritika nepřijímá zrovna lehce? Pak je dost možná právě tento jazyk na vašich předních příčkách.


Pozornost

Zde hrají hlavní roli chvíle, kdy se vám partner či partnerka věnuje na sto procent, veškerou svou pozorností. Milujete také společné výlety, dlouhé a hluboké rozhovory, chvíle, kdy si jen tak povídáte a smějete se. Pokud máte toto všechno, považujete váš vztah za velmi spokojený. Poznáváte se v tom? Pak je váš primární jazyk právě pozornost a kvalitně strávený čas s partnerem.


Skutky a služby

Představte si: Přijdete domů, v chodbě to nádherně voní, vypadá to, že je vytřeno. Jen popojdete do kuchyně, už cítíte, že se něco peče. Ve dveřích se objeví manžel a oznámí vám, že dneska vyzvedne děti z kroužku, že stejně chtěl jet nakoupit. Plesá vám srdce, jen co si to čtete? Je to něco, co by vám stačilo ke štěstí? A jste jednoduše spíše na činy než planá slova a sladké řeči? Pak jsou pro vás skutky a služby jasným preferovaným jazykem.


Přijímání darů

Pro lidi v této kategorii jsou důležité dárky a malé pozornosti. Ocení spíše promyšlenost dárku a spojitost s nějakým zážitkem nebo s osobnostním rysem než jeho finanční hodnotu. Je to pro ně zkrátka důkaz, že na ně ten druhý myslí, kudy chodí a chce mu udělat radost. Tito lidé mohou tak trochu očekávat pohled poslaný z výletu, aspoň malý suvenýr z dalekých cest, nějaké to ovoce, když jsou nemocní občasnou kytičku jen tak bez důvodu. Jestli to tak máte, už víte, jaký jazyk je pro vás významný.


Fyzický kontakt

Zde hrají hlavní roli doteky, a to všeho druhu. Všechny letmé doteky, obejmutí, držení za ruce, mazlení nebo milování. Tito lidé mají velmi rádi fyzickou blízkost, ale také potřebují hlubokou emocionální intimitu, aby se cítili milováni. Je to váš případ?



Jak s 5 jazyky lásky pracovat?

Jedna věc je zjistit, jaký jazyk nebo jazyky lásky jsou ty naše. Lépe se vám pak definuje, co přesně vám od partnera chybí a bude i jednoduší mu to prostřednictvím této teorie sdělit. Dále je důležité zjistit, jaké jazyky jsou ty partnerovy. To uděláte nejlépe tak, že to spolu proberete. Na internetu najdete celou řadu testů, které vám na konci vyhodnotí, které jazyky jsou pro vás primární. Zkuste si s partnerem udělat odpoledne nebo večer pro sebe. Udělejte si oba test 5 jazyků lásky nebo se o této teorii jen pobavte a otevřeně si řekněte, co vám ve vztahu chybí. Nabízíme vám zde pouze shrnutí, k teorii vyšla celá kniha pod názvem 5 jazyků lásky, kde si o tom všem počtete víc do hloubky.


Často se stává, že automaticky projevujeme lásku svému protějšku způsobem, jaký je primární pro nás. Považujeme za přirozené, že projevit své city právě tímto způsobem je správné a náš partner se bude cítit milován. Právě proto pak vznikají nedorozumění a partneři nechápou, že jejich projevy nejsou dostatečné. A naopak nechápeme, že nám city takto neprojevuje i partner. Je to začarovaný kruh, dokud si to s partnerem nepojmenujete a neřeknete si, co potřebujete.


Možná vám tato teorie pomůže vyřešit nejedno nedorozumění ve vašem vztahu. Měla by vám pomoct v nesrovnalostech při vyjadřování lásky. Pokud to však nepostačí, přečtěte si náš článek právě o tom, kde může být problém v projevování lásky ve vztahu.

 

Může se ale stát i to, že narazíte na překážky, které sami s partnerem nedokážete překročit, i když byste chtěli. V těchto případech není od věci zkusit sezení s psychologem. Ten vám může pomoci v tom, abyste mezi sebou sdíleli vaše potřeby, lépe komunikovali nebo efektivněji řešili problémy. Zkrátka můžete řešit cokoliv, co drhne. Na Mojra.cz je pro vás mnoho odborníků, kteří nabízí jak párové, tak individuální sezení, a to v mnoha světových jazycích. Vše probíhá on-line, takže máte na výběr psychology a psycholožky z celé republiky a vše můžete řešit z pohodlí domova. 



Zajímá Vás, jaký rozdíl je mezi terapeutem a psychologem? Přečtěte si o tom v tomto článku!





Právě jste četli článek: 5 jazyků lásky, který je ten váš a vašeho partnera?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

Fenomén pick-me-girl: Jak jej poznat?

Fenomén pick-me-girl: Jak jej poznat?

Tento fenomén se začíná rozšiřovat až v posledních pár letech. Možná jste o něm nikdy neslyšeli. Možná už teď přesně víte, o čem bude náš dnešní článek pojednávat. A možná patříte do té skupiny lidí, která ho zná moc dobře, i když neví, že se takto dané situace nazývají. Pojmem „pick-me girl“ se označuje dívka nebo žena, která se záměrně distancuje od zájmů, které jsou společensky přisuzovány ženám. Činí tak předevš...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat