KDO JE TERAPEUT A KDO JE PSYCHOLOG?

https://www.blog.mojra.cz/post/328

Terapeut, psycholog? Kdo je kdo a co vlastně dělá? Přečtěte si nejdůležitější informace o terapeutovi a psychologovi a poznejte, jaké jsou mezi nimi rozdíly.


NENÍ ČAS ZTRÁCET ČAS!
Jasně, stručně a přehledně o tom, KDO JE KDO mezi odborníky na duševní zdraví.


Orientovat se v tom, kdo co vlastně dělá, může být někdy docela fuška. Vždyť tady máme tolik různých odborníků: psychology, terapeuty, kouče, psychiatry… Asi tak nějak matně tušíte, že se všichni starají o lidskou psychiku, ale víte taky, jaký je mezi těmito odborníky rozdíl? Dneska jsme pro vás připravili ty nejdůležitější informace o psychologovi a terapeutovi.


Nemusíte už zdlouhavě vyhledávat, čím se zabývají nebo kde je najít, máme to tady pro vás všechno na jednom místě.


Víme, na co se chcete zeptat
:  
CO JE TO VLASTNĚ TA TERAPIE?

  • Terapie je proces, který je vhodný zejména (ale ne pouze!) pro náročnější problémy, příkladem může být třeba práce s traumatem, strachy a fobiemi, závislostmi nebo poruchami osobnosti.
  • Terapie je obvykle dlouhodobá a jde do hloubky problému. Psycholog, terapeut ani psychoterapeut neodvedou práci za vás, ale budou vám průvodci, rádci a oporou.


Psycholog vs Terapeut:
KDO JE KDO?

 


Kdo je PSYCHOLOG?

Psycholog je člověk, který vystudoval psychologii. Tedy přesněji, jedná se o absolventa magisterského oboru psychologie, nejčastěji je to absolvent filozofické fakulty.  Během tohoto studia nasbíral praktické i teoretické znalosti a dovednosti, má za sebou také předměty jako anatomie či neuropsychologie. Ale pozor – lékař to není, nemůže vám tedy předepsat léky.


Pokud jste se na psychologa chtěli obrátit právě kvůli medikaci, tak vás zklameme. Nehledáte nejspíš psychologa, ale psychiatra.

>>NEPŘEHLÉDNĚTE! Kdo je kdo: psycholog, psychiatr, kouč, terapeut


Kde najdu psychologa?

Uplatnění psychologů je široké. Najít je tak můžete ve školách, nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních, ale také v soukromých poradnách a klinikách, neziskovkách, nízkoprahových službách nebo ve velkých firmách. Psycholog může být odborníkem ve školní, forenzní, klinické nebo třeba dopravní psychologii.

 

S čím pomůže psycholog?

  • Osobní problémy: motivace, ztráta sebevědomí, stres, duševní poruchy, nespavost, úzkosti, deprese…
  • Vztahové problémy: partnerské, manželské či výchovné potíže, nevěra, krize ve vztahu, samota, rozvod…
  • Profesní problémy: nové zaměstnání, příprava na pohovor, pracovní výkonost, time-management, výpověď, vyhazov, komunikace s nadřízenými, volba povolání…

 

Můžete se na něj tedy obrátit v podstatě s jakoukoli svou starostí nebo těžkostmi, které momentálně řešíte. 


Psycholog může vést konzultaci, terapii, věnovat se psychodiagnostice, krizové intervenci nebo třeba motivačním rozhovorům.



Kdo je TERAPEUT?

 Je každý terapeut zároveň psychologem? Ne! Teď jste možná trochu zmatení a lehce šokovaní. Jak to tedy je? Nebojte, hned vám to všechno vysvětlíme.

 

Tady to začíná být zajímavé...

 

Terapeutem může být v podstatě kdokoli. V současné době totiž neexistují jasné podmínky, které by vymezovaly, kdo se může terapeutem nazývat. Může to být psycholog, který pracuje terapeuticky, ale může se také jednat o naprostého laika, který nemá žádné psychologické vzdělání ani žádný speciální kurz. Terapeut nemá oprávnění diagnostikovat psychické poruchy, nebo předepisovat léky. Nabízí různé typy podpůrných a intervenčních technik.

 

Psychoterapeut je odborník, který má vysokoškolské vzdělání, absolvoval sebezkušenostní psychoterapeutický výcvik (ten obvykle trvá okolo 5 let) a dva roky supervize. Psychoterapeuty najdete, podobně jako psychology, jak ve zdravotnických zařízeních, tak v soukromých ordinacích nebo v oblasti sociálních služeb. Psychoterapeut může diagnostikovat psychické poruchy. Vykonává psychoterapii, což je komplexní léčebný proces zaměřený na psychické potíže a jejich kořeny. Používá různé psychoterapeutické přístupy (např. kognitivně-behaviorální terapie, psychodynamická terapie, systémová terapie).


...ne každý terapeut je psychoterapeut, ale každý psychoterapeut je terapeut.

 

Jak nenaletět? Shrnuli jsme pro vás, na co si dát při výběru terapeuta, psychoterapeuta či psychologa pozor

Jak tedy poznat, jakého odborníka si vybrat a nenaletět podvodníkovi? Přeci jen do terapie budete investovat nejen peníze, ale i svůj čas a energii, takže je jasné, že chcete být v dobrých rukou.


Na toto pozor!

  • Vzdělání, kurzy: Zpozorněte, pokud se dotyčný nazývá (psycho)terapeutem a nemá žádné formální vzdělání (psychologii ani jiný příbuzný obor) a neabsolvoval ani žádné specializované kurzy či workshopy.
  • Terapeuti-kouzelníci: Pokud dotyčný nabízí všelék na všechny možné problémy, včetně těch, které patří do rukou jiných odborníků (lékařů, právníků, sociálních pracovníků apod.) je to další varovný signál.

  • Pánové času: Nabízí-li někdo terapii a zároveň slibuje, že jakýkoli problém vyřeší během jednoho sezení, je něco špatně. Samozřejmě, někomu může jedna konzultace s psychologem či terapeutem stačit, je to ale velmi individuální a rozhodně to nelze slibovat dopředu. Navíc terapie je typická právě tím, že je dlouhodobá – takže od „odborníků“ slibujících zázraky na počkání radši rychle pryč!


MOJRA: Poznejte naše online psychology s psychoterapeutickým výcvikem


Psycholog Online

Mgr. Jitka Kneslová

Psychoterapeutický výcvik

Nejbližší termíny: 28.04.2024

Psychoterapeutický výcvik

Nejbližší termíny: 28.04.2024

Psychoterapeutický výcvik

Nejbližší termíny: 28.04.2024


V našem týmu máme velké množství psychologů s psychoterapeutickým výcvikem a za každého z nich se můžeme zaručit. Všichni naši psychologové mají za sebou vysokoškolské psychologické vzdělání, řadu kurzů i léta praxe a zkušeností.

 

Každý psycholog má na svůj profil, kde se s ním můžete seznámit. Najdete tam nejen fotku, abyste věděli, kdo se skrývá za jménem a tituly, ale také veškerou praxi, absolvované kurzy a vzdělání.


A ještě něco navíc!

Určitě si chcete vybrat psychologa, který se přímo orientuje v tom, co vás zrovna trápí. Naši psychologové jsou odborníci na širokou škálu problémů, abyste ale měli lepší přehled, ke každému jsme také připsali, v čem je naprostá jednička.

 



POTŘEBUJETE PORADIT S VÝBĚREM PSYCHOLOGA?

Kontaktujte naši klientskou podporu!

+420 731 226 690

poradna@mojra.cz









Právě jste četli článek: KDO JE TERAPEUT A KDO JE PSYCHOLOG?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat