Typologie osobnosti: FLEGMATIK

https://www.blog.mojra.cz/post/221

Flegmatik je jedním ze 4 typů temperamentu. Temperament jako takový do značné míry určuje naše chování a reakce v různých situacích. Již ve starověkém Řecku si začali všímat, konkrétně především otec lékařství Hippokrates, že určité skupiny lidí opakují jakési vzorce chování. Hippokrates na základě tohoto přišel s teorií, že reakce člověka na okolní podněty souvisí s některou tělesnou šťávou, tzv. humorem, která u něj převládá. Melancholika dle něj ovlivňuje hlen (řec. flegma).


Dnes již víme, že takovéto striktní rozdělení není přesné. V každém z nás se totiž mísí všechny 4 typy temperamentu, pouze v jiném poměru a nějaký má vždy o něco navrch. Proto se v některých situacích může i typický flegmatik chovat jako sangvinik, cholerik nebo melancholik.


Může to být možná trochu matoucí, ale díky takovémuto mísení temperamentu je každý člověk unikátní a dokáže se dobře adaptovat ve společnosti. Kdyby tomu tak nebylo, respektive kdybychom byli dokonalým prototypem jednoho konkrétního temperamentu, byli bychom jako kolovrátek, který se donekonečna točí v kruzích. A po tom jistě nikdo netouží.


Jaký je flegmatik?


Definice označuje melancholika za stabilního introverta. Flegmatik budí zdání, že je mu vše úplně jedno, že ho nic nezajímá. Celkově se vyjadřuje spíše pomalu, proto je mnohdy neprávem označován za lenocha.


S flegmatikem je také mnohdy těžké o čemkoliv diskutovat. Nebo, abychom byli přesní, se s ním o cokoli hádat. Čím více totiž budete na flegmatika křičet, tím víc se on uzavře do sebe. S emocemi na něj nechoďte a spíše se mu snažte vše v klidu vysvětlit.


Klady a zápory


Díky své povaze je flegmatický člověk spíše klidný a jen opravdu málokdy se dá vytočit. Proto je s ním oproti sangvinikovi, melancholikovi či cholerikovi velmi snadné vyjít. Jelikož jde o introvertní typ, má rád společnost a přátele. Samota mu však také nevadí.


V práci sice nepracuje nejrychlejším tempem, ale kompenzuje to svou pílí a systematičností. Nemá nijak přehnané ambice, díky své vytrvalosti a nevýbušné povaze se skvěle hodí na úřednické pozice.


Největším záporem je nejspíš jeho pasivnost. Flegmatik nemá rád změny a nerad se pouští do nových věcí. Neumí však říkat ne, a tak je často donucen dělat i to, co je mu vyloženě proti srsti. Než aby se pouštěl do konfliktu, nebo převzal za něco plnou zodpovědnost, raději se podřídí.

 




 


Pokud se chcete dozvědět, jaký typ temperamentu u vás převažuje, můžete si udělat různé testy, které jsou zdarma dostupné na internetu. Berte však výsledek s velkou rezervou, protože jak jsme již řekli, všichni jsme jakýmsi koktejlem všech temperamentů. Komplexnější a přesnější testy mají k dispozici např psychologové. Ty jsou podstatně obsáhlejší než ty dostupné online a výsledek vás nezařadí ke konkrétnímu typu osobnosti, ale zjistíte procentuální zastoupení toho kterého temperamentu. 













Právě jste četli článek: Typologie osobnosti: FLEGMATIK

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat