Děti a závislost na telefonu: Co je normální a co už je moc?

https://www.blog.mojra.cz/post/405

Ať se nám to líbí nebo ne, digitální technologie začínají být nedílnou součástí našich životů. Zejména pro děti jsou už něčím naprosto samozřejmým. Přinášejí mnoho dobrého, v mnoha ohledech dokáží ulehčit naše životy, ale stejně jako jinde, i tady platí, že všeho moc škodí.


Spousta dětí před obrazovkou telefonu nebo počítače tráví celé dny. Všechnu jejich aktivitu ale samozřejmě nemůžeme házet do jednoho pytle. V současné době jsou počítače hojně zapojovány do výuky, vrstevnické konverzace se přesouvají do online prostředí a internet může být zdrojem užitečných informací. Na druhé straně bezcílné scrollování a pasivní konzumování obsahu není rozhodně ideální náplní všedních dní.


Pozor na varovné signály!

Na smartphonech, sociálních sítí, počítačových hrách i internetu jako takovém si lze vypěstovat závislost. Měli byste zpozornět, pokud si u svého dítěte všímáte toho, že jeho online aktivity jsou centrem veškerého dění a všechny ostatní zájmy, koníčky a přátelé jdou stranou. Varovným signálem také je, pokud se vaše dítě na čas strávený u počítače/telefonu vysloveně těší, nemyslí na nic jiného a zároveň je velmi podrážděné v případě, že je mu tato kratochvíle odepřena.


Tráví-li dítě celý den sezením před počítačem, mobilem nebo tabletem, je to obrovský nápor pro oči i pohybový aparát. Stejně jako se dospělým doporučuje vybalancovat sedavý způsob zaměstnání pohybem, ani děti by na fyzickou aktivitu rozhodně neměly zapomínat. Celodenní působení modrého světla může také narušit spánkový režim dítěte.


Jak nastavit pravidla?

Nabízí se otázka, jak se něčemu takovému vyvarovat?  Rodiče mají mnohdy mylnou představu, že řešením je absolutní zákaz telefonu i počítače. Bohužel to obvykle příliš nefunguje, ba naopak. Pravidla a hranice jsou sice namístě, ale měly by být reálné. Velmi pomáhá, pokud jsou výsledkem vzájemné diskuze mezi vámi a dítětem. Z dlouhodobého hlediska daleko lépe funguje, když jsou dítěti pravidla vysvětlena a dostane třeba také na výběr z více možností. Prosté příkazy a zákazy nejsou dostačující.


Dospěláci, buďte svému dítěti vzorem


Na závěr je potřeba připomenout ještě jednu věc: děti už od mala dospělé rády napodobují a přejímají vzorce chování svých rodičů. A tak když dítě u svého rodiče vidí, že je telefon příjemný zdrojem odpočinku, že maminka nebo tatínek věnují té malé barevné blikající věcičce spoustu pozornosti, nebude chtít zůstávat pozadu.


Chytré telefony i počítače jsou dobrými sluhy, ale špatnými pány. Není nic špatného využívat výhody, které s sebou nové technologie přinášejí, neměly by se ale stát jedinou aktivitou dětí ani rodičů.







Právě jste četli článek: Děti a závislost na telefonu: Co je normální a co už je moc?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat