Dětská obezita: Pozor na emoční přejídání!

https://www.blog.mojra.cz/post/344

Obezita u dětí je velmi aktuálním tématem. Každým rokem přibývá více a více dětí s nadváhou. Důvody se různí – svou roli může hrát sedavý způsob života, nezdravé stravování i hormonální nerovnováha. Věděli jste ale, že s obezitou (nejen dětského věku) mohou souviset také naše emoce? 

 

Emočním jedlíkům může pomoci psycholog!

 


Co je to emoční přejídání?

 

Každý z nás má něco, co ho zaručeně uklidní, když je toho na něj moc a co ho rozveselí, když je mu smutno. Pro emoční jedlíky (v angličtině emotional eaters) je tím něčím právě jídlo. Kdykoli se dostaví špatná nálada nebo stres, emoční jedlík šáhne po jídle, aby mu bylo zase dobře.


Není hlad jako hlad

Emoční hlad, na rozdíl od hladu fyziologického, přichází náhle, obvykle po nepříjemné situaci nebo události a jeho intenzita se rychle zvyšuje. Brzy se potřeba jídla stane neodklonitelnou myšlenkou, které se dotyčný zbaví jen jediným způsobem: jídlem. 

Dalším rozdílem mezi běžným (fyziologickým) hladem a hladem emočním je fakt, že emoční hlad se jídlem nevyřeší. Naopak po záchvatovitém přejedení se stav ještě zhorší, nastupují pocity viny a lítosti.

Čtěte také: Emoční závislost na jídle – jak může pomoci psycholog s hubnutím?


Začátek můžeme hledat už v dětství

Tomu, že nepohodu jde zmírnit jídlem se často učíme už právě v dětství. Aby dítě neplakalo, koupíme mu zmrzlinu. Když bude hodné a nebude zlobit, dostane čokoládu. A po nepříjemném očkování u lékaře ho zase čeká odměna v podobě lízátka. Může tak vzniknout spojení, že jídlo řeší všechny starosti a je spojeno s příjemnými pocity a základ emočního přejídání je na světě.

 

Co byste ještě měli vědět aneb tohle (ne)pomáhá

 

Poznali jste se? Nebo v popisu výše vidíte chování vašeho dítěte? Pojďme se podívat, co (ne)dělat.


Na tohle pozor!
  • Nekřičte a nevyčítejte. Jak jsme psali výše, po emočním přejedení následují často pocity viny. Zkuste je proto nepodporovat dalším křikem a výčitkami.
  • Vědomé stravování. Při jídle by se dítě mělo věnovat jídlu. Vyhněte se tomu, aby dítě během jídla sledovalo televizi, hrálo hry na počítači nebo jedlo za pochodu.
  • Věnujte pozornost tomu, kdy se u dítěte emoční hlad spouští. V jakých je to chvílích? Co tomu předchází? Jakou emoci cítí?
  • Vybavte lednici zdravým jídlem. Pokud víte, že doma emočního jedlíka máte a prozatím se situaci nijak řešit nedaří, dbejte alespoň na to, aby potraviny v lednici a ve spíži byli kvalitní a zdravé.
  • Ukažte dítěti další způsoby, jak se uklidnit. Zkuste třeba procházku, krátkou meditaci nebo si o problémech promluvte. 


Dětská obezita je mnohdy spojována pouze s tím, že děti dnešní doby tráví velkou spoustu času před obrazovkami počítačů a jejich strava není vyvážená. Méně se už ale mluví o tom, že svou roli mohou mít také emoce. Vy už to však nyní víte. Jak ale najít cestu ven z bludného kruhu emočního přejídání?


Je potřeba o emoce a duševní pohodu pečovat jinak než jídlem. Pomoci v tomto případě může odborník na lidskou psychiku – psycholog.
 


Mojra.cz: Psycholog pro rodiny

 

Psychologická poradna Mojra.cz nabízí online konzultace pro rodiče, děti i celé rodiny. Za psychologem není potřeba nikam dojíždět, protože konzultace probíhají online. Vybrat si můžete konzultaci telefonickou, emailovou nebo video-hovorovou.

Termíny každý den. Konzultaci s psychologem si můžete naplánovat tak, aby vyhovovala vašemu rodinnému režimu. Volné termíny jsou vám k dispozici každý den, od ranních až po večerní termíny. Konzultovat můžete vy sami nebo spolu s partnerem, možné jsou také konzultace pro celou rodinu.


Naši odborníci nejen na dětskou duši


V Mojra.cz nyní najdete tým více než 25 psychologů, kteří se zaměřují na různou problematiku. K dispozici jsou vám samozřejmě také dětští psychologové a odborníci, kteří se zaměřují na výchovné problémy.

 

Náš tip!

Pokud stále váháte nebo si nejste jistí, jakého z našich odborníků oslovit, kontaktujte naši klientskou linku, moc rádi vám se vším pomůžeme a zodpovíme všechny dotazy.



+420 731 226 690         poradna@mojra.cz

CHCI SI OBJEDNAT KONZULTACI

 







Právě jste četli článek: Dětská obezita: Pozor na emoční přejídání!

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat