MASTURBACE: Strašák i koření vztahu

https://www.blog.mojra.cz/post/160

Již dávno jsme překonali předsudky, že masturbace je něco zakázaného a špatného. Potřeba sexu a uspokojení je pro člověka přirozená a někdy jednoduše nastane situace, kdy své touhy musí uspokojit sám. Podle dostupných statistik masturbuje 95 % populace, a to nejen ti, kteří nežijí v partnerském vztahu, ale i ti, kteří jsou ve vztahu spokojeni.


Pryč s domněnkami, že masturbují častěji muži, ženy rozhodně nejsou pozadu. Podle odborníků má masturbace ve vztahu jednoznačně své místo, přesto se ji i dnes někteří bojí provozovat, protože si myslí, že tím vlastně určitým způsobem partnera podvádějí. Omyl. Masturbace nevěrou v žádném ohledu rozhodně není, jde o prostředek, jak uvolnit nastřádané emoce, dosáhnout orgasmu po sexu, který nebyl až tak podle našich představ, řeší rozdílnost v sexuálním apetitu partnerů, je také vhodným způsobem, jak překonat např. období po porodu, kdy partnerka nemůže být sexuálně aktivní apod.


Co je to masturbace?


Dnes je tento pojem natolik rozšířený, že jen málokdo neví, co si pod ním představit. Definice vymezuje masturbaci (onanii) jako sexuální vzrušování pohlavních orgánů ženy/muže formou autoerotiky, prováděné nejčastěji rukou. Na trhu je dnes však dostupné obrovské množství pomůcek, které nám mohou k docílení orgasmu pomoci, a to i takových, které jsou určené pro párové hrátky.


Z psychologického hlediska je masturbace určitým kořením vztahu, může pomoci překonat sexuální krizi mezi partnery, oživit postelové hrátky. Ovšem i zde platí, že všeho s mírou, nadměrná masturbace může vztah naopak ohrozit.



Masturbace ve vztahu – ANO:


Níže si uvedeme několik příkladů, kdy je masturbace pro vztah přínosem:


Dokonalá předehra. Chcete partnera před samotným sexem pořádně nažhavit? Zkuste to právě pomocí masturbace. Mnoho mužů uvádí, že je dokáže opravdu velmi vzrušit, když se před nimi partnerka sama uspokojuje. Někdy i více či méně lechtivé zprávy v průběhu dne, podpořené např. odvážnou fotkou nebo videem, dokáží udělat divy. Každý vztah je ovšem jiný a má jinak nastavena pravidla, na což je nutné brát ohledy.


Koření sexu. Sami nejlépe víte, co vás dokáže vzrušit, kde máte své erotogenní zóny apod. Proč to partnerovi občas neukázat? Masturbace může okořenit stereotypní sexuální život, neměla by však ve vztahu převládat.


Uspokojení vlastní sexuální touhy, když partner není doma. Rozdílná libida partnerů můžou vztahu mnohdy uškodit, pokud tedy potřebujete sex častěji, je masturbace tím správným řešením, jak se vyhnout nevěře.


Masturbace ve vztahu – NE:


Ačkoli je masturbace ve vztahu zcela normální, jsou i situace, kdy byste se ji raději měli vyhnout, případně začít své problémy ve vztahu řešit jinak.


Absence sexu s partnerem. Jakmile se ze vztahu vytratí sexuální napětí, je na problém zaděláno. Autoerotika má mít sice ve vztahu své místo, avšak neměla by hrát prim.


Masturbace po sexu. Jestliže vás partner nedokáže nikdy uspokojit a vy se k orgasmu musíte dovést vlastními silami, je něco špatně. Zkuste si s partnerem o všem promluvit, řekněte mu, co má dělat jinak, aby vás dovedl k cíli.


Masturbace jako závislost. Známe i takové případy, kdy člověk nemohl bez masturbace vydržet. Pokud máte nutkání se uspokojovat několikrát denně bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíte, můžete se potýkat se sexuální poruchou. Rozhodně tedy doporučujeme návštěvu u psychologa.


Partner s tím nesouhlasí. Jak již napovídá název článku, masturbace může vztah nejen okořenit, ale také jej zničit. Některým lidem je sebeukájení značně nepříjemné, proto byste neměli partnera k ničemu nutit.



Víte, že? 

V minulosti byla masturbace zakazována a některá náboženství ji označovala za smrtelný hřích.

Většina mužů poprvé masturbuje okolo 14. roku života, ženy začínají masturbovat později (okolo 18. let).

Masturbace je „sportovním“ odvětvím, při kterém muži poměřují svou výdrž. Českým rekordmanem je F. Klimeš, který masturboval 8 hodin a 5 minut, díky čemuž se umístil na druhém místě masturbačního maratonu v Kodani.

Od 18. století se mnoho lékařů snažilo sklony k masturbaci vyléčit (svazování penisu, pásy cudnosti, léčba v ústavech, elektrošoky, kastrace…).

Podle některých studií má masturbace pozitivní vliv na celkový zdravotní stav člověka (zlepšuje imunitu, odstraňuje stres, zmírňuje bolestivé křeče při menstruaci aj.)

 



Ať už je masturbace nedílnou součástí vašeho vztahu, či naopak, je vždy potřeba najít kompromis. Pokud však s partnerem zastáváte rozdílné názory, máte problémy v sexuálním životě, nedosahujete orgasmu, nebo cokoliv jiného, vyhledejte pomoc psychologa. S jeho pomocí se dopátráte pravé příčiny problémů a zapracujete na jejich odstranění. 










Právě jste četli článek: Masturbace: Strašák i koření vztahu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat