Nástrahy rodičovství: Dítě se chytlo špatné party

https://www.blog.mojra.cz/post/299

Vychovat s dítěte toho „správného“ člověka je náročné. Snažíte se mu předat ze sebe to nejlepší, naučit ho základům slušného chování, chovat se uctivě ke starým lidem, pomáhat s domácími pracemi, učíte se s ním, pomáháte s domácími úkoly, vozíte ho na kroužky… Jednoduše se mu věnujete na 100 % a čekáte na to, až díky vaší snaze sklidíte kýžené ovoce.


Všechno vaše snažení může přijít vniveč v případě, kdy se dítě chytí těch nesprávných kamarádů. Najednou se z dobrého studenta stane záškolák, ze slušně vychovaného dítěte je nezdvořák, který neumí pozdravit, poprosit ani poděkovat… Své dítě nepoznáváte. Co se s ním stalo? Jak se zachovat? A jak mu tu špatnou partu „kamarádů“ rozmluvit?


Výprask, domácí vězení ani zákazy situaci nevyřeší. Jen to povede k silnému vzdoru a v horších případech k útěku z domova. A to rozhodně nechcete, nebo snad ano? Jenže nechcete ani to, aby váš potomek tropil hlouposti, pil alkohol nebo začal brát drogy. Co můžete dělat? Zkuste na to jít jinak.

 


Zajímejte se


Rodiče často bývají pod obrovským tlakem. Jejich největším nepřítelem je čas. Z práce chodí domů pozdě, musí zařídit spoustu věcí, nakoupit, uvařit večeři, uklidit… Na dítě jim pak nezbývá tolik času, kolik by si přáli.


Děti ztrátu rodičovské pozornosti nesou velice špatně. A tak jsou ochotny udělat vše, aby na sebe upozornily. A když to nejde po dobrém, tak to zkouší po „zlém“ právě třeba partou kamarádů, o kterých ví, že je rodiče rozhodně nebudou schvalovat.


Vytvořte si proto určité každodenní rituály, např. společnou večeři, u které si popovídáte o tom, jak se vaše dítě celý den mělo, co dělalo, co ho trápí, co ho zajímá… O víkendu vyrazte třeba někam na výlet, na procházku, do kina.



Omezte čas strávený se špatnou partou kamarádů


Jak toho docílíte? Nabídněte svému dítěti co nejvíce volnočasových aktivit. Děti tráví stále více času bez dozoru rodičů, tak proč tento čas nevyužít aktivně a smysluplně. Rozhodně ale vybírejte takové aktivity, o které váš potomek sám jeví zájem. Baví syna fotbal? Pošlete ho na trénink. Miluje dcera tancování? Vyberte společně nějaký taneční kroužek apod. Čím méně času bude dítě na partu mít, tím méně ji propadne. Samozřejmě ale všeho s mírou, myslete na to, že nechcete dítě přetěžovat. A pokud se žádným aktivitám nechce věnovat, vymyslete něco, čemu se budete věnovat jako rodina společně.



Nastavte pravidla


V první řadě myslete na to, že nejen vy, ale i váš partner je rodič. Musíte tedy problémy řešit společně a jednotně. Domluvte se na pravidlech, která chcete, aby vaše dítě dodržovalo. A co je podstatné, také na trestech, které budou po jejich překročení následovat. Musíte být důslední a jednotní.


Nestavte dítě před hotovou věc, ale ukažte mu, že jste otevřeni diskuzi. Vysvětlete dítěti, proč je pro vás jejich dodržování důležité, co cítíte, čeho se obáváte… Dějte dítěti prostor se k pravidlům vyjádřit, případně hledejte přípustné kompromisy. Dítě získá pocit, že vám záleží i na jeho názoru a bude se více snažit pravidla neporušovat, když se na jejich vytvoření samo podílelo.

 


Když se dítě chytí špatné party, je to především zkouška trpělivosti pro rodiče.

 



Komunikace je základním stavebním kamenem úspěchu. Naslouchejte svému dítěti, mluvte s ním, poukazujte na chyby dětí, se kterými se kamarádí, mluvte o nich, proč je jejich chování špatné apod. Zjistěte, proč se s nimi vaše dítě skamarádilo.

 



Buďte trpěliví a nenásilnou formou se snažte dítě přesvědčit o tom, že tito kamarádi nejsou vhodní. Pokud byste si nebyli jisti, jak vše zvládnout, můžete požádat o pomoc např. třídní učitelku, školní nebo dětskou psycholožku, nebo navštívit různá rodinná centra, kde vám poradí. V rodinných centrech se vaše dítě také může potkat s dětmi, se kterými se skamarádí, nebo tato centra nabízejí i různé možnosti volnočasových aktivit pro děti i rodiče.

 

 

 

 





 


Chcete se objednat k psychologovi, ale nevíte, jak na to? 


Abychom vám to co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás jednoduchý video návod. Podívejte se na VIDEO:Jak se objednat k psychologovi? , kde naleznete všechny informace k objednávce v naší online psychologické poradně Mojra.cz. 

 

 

 

 






 

 
Právě jste četli článek: Nástrahy rodičovství: Dítě se chytlo špatné party

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat