Pan Dokonalý: Osudová láska nebo zidealizovaný vztah?

https://www.blog.mojra.cz/post/218

Petra se v posledním ročníku na střední škole bláznivě zamilovala do spolužáka Pavla. Prožili spolu úžasných pár týdnů, plných zamilovanosti, romantiky, oba si mysleli, že jim to vydrží navěky, že jsou pro sebe stvořeni. Petra to s odstupem popisuje jako naprosté splynutí duší.

Žádné spolu až do smrti se však nekonalo. Po maturitě nastoupila Petra na vysokou školu a Pavel začal cestovat po celém světě. Chvíli se snažili udržet vztah na dálku, ale nakonec se domluvili, že to nemá cenu.

Dnes je Petře 45 let, ale na Pavla dodnes neumí zapomenout. Je 2x rozvedená a stále hledá toho pravého partnera. Možná podvědomě čeká na svého pana Dokonalého – na Pavla. Proč s ním tenkrát neodcestovala? Proč se nesnažila vztah stůj, co stůj udržet? Vždyť už nikdy nikoho takového nepotká. Byl její osudovou láskou! … Nebo ne?


Zkreslený ideál


Období zamilovanosti je často označováno za to nejkrásnější období vztahu. Je většinou bezstarostné, plné něžných dotyků, něhy a romantických gest. Partnera blíže poznáváme, vnímáme ho opravdu jako dokonalost samu, protože chyby přes růžové brýle jednoduše nevidíme.


Každé takové období však jednou skončí a my se na partnera začneme dívat racionálně. Někomu to trvá týden, jinému rok. Jde však o přirozený proces, kdy vztah vyzrává a přerůstá v něco vážnějšího než jen „pouhou“ zamilovanost. Někdy zjistíme, že to fungovat nebude, jindy partnera přijmeme (a on nás) i se všemi chybami. A jak roky plynou, občas si vzpomeneme, jak to bylo krásné, když jsme byli zamilovaní a na chvíli zatoužíme to ještě jednou prožít.


Pokud vztah skončí před zevšedněním je dost možné, že jej budete vnímat jako ideální a srovnávat s ním každé další partnerství. Tak jako Petra. A to vám může značně zkomplikovat život i partnerské vztahy. Protože Pavel ustrnul ve své roli pana Dokonalého, ale ostatní partnery měla Petra možnost vidět ve jejich pravé podobě, a že nikdo z nás není dokonalým.


Zaseknutí v zidealizovaném vztahu


Proč si tak rádi vztahy idealizujeme? Protože si do partnera chceme projektovat všechna naše přání a tužby. Nejedna žena si v dětství vysnila svého prince na bílém koni, a tak se ho snaží najít. Zamilovanost je tak trochu světem fantazií, vytvořili jsme si jakousi představu a té se držíme, toužíme prožít tu pohádku až do šťastného konce. Možná jsme i trochu naivní, ale jednoduše se snažíme snít svůj sen. A pokud vztah skončí? No, co už, vzpomínky zůstanou a věřte, že jen ty pozitivní. Lidský mozek má totiž tu úžasnou schopnost negativa časem vytěsnit z paměti. A pan Dokonalý bude dokonalým navždy.


Jenže takováto fixace a přeceňování bývalého partnera může mít vcelku zhoubný vliv na náš budoucí život, potažmo na partnerské vztahy. Jakmile se zasekneme v zidealizovaném vztahu, budeme podvědomě ostatní partnery s panem Dokonalým neustále srovnávat a s jistotou můžeme říci, že se mu opravdu nikdo nevyrovná.


Tři, dva, jedna… Odpoutat se!


Chcete-li být v životě šťastni, musíte se od ideálu partnera odpoutat. Čekání na návrat pana Dokonalého je totiž stejně absurdní jako čekání na Godota. Nevíte kdy, nevíte kde, a hlavně nevíte, jestli přijde. Proto musíte bývalé vztahy nechat v minulosti, a ne se k nim poutat.


A jak? Zkuste si třeba představit, jak by ten vztah vypadal, až by vymizela zamilovanost a on by zevšedněl. Když navážeme na příběh Petry, tak třeba by ji nakonec Pavlovo cestování vadilo, chtěla by se usadit a založit rodinu. Pavel možná děti ani nechtěl. Nebo by se časem z aktivního větroplacha stal domácí povaleč, kdoví. Postupně by Petra zjistila, že to vůbec není dokonalý vztah a rozhodně Pavel není pan Dokonalý.



Jakmile si přiznáte, že jste se drželi pouze určité představy a připustíte, že kvůli tomu všechny vaše vztahy troskotají, máte napůl vyhráno. Pokud se nezvládnete odpoutat sami, nebojte se vyhledat pomoc psychologa. Jde přece o vás a vaši možnost nezatratit kvůli vysněnému ideálu třeba právě toho vysněného prince a šťastný pohádkový konec.









Právě jste četli článek: Pan Dokonalý: Osudová láska nebo zidealizovaný vztah? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat