Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

https://www.blog.mojra.cz/post/562

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné.

 

Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězte, že nyní vytáhne všechny své zbraně, aby vám i nadále dělal ze života peklo. Pokud nepomohou výhrůžky sebevraždou od něj, od ní nebo od bývalých rodičů, vašich rodičů, přesvědčování společných "přátel", aby se vrátili "kvůli dětem, protože děti potřebují oba rodiče" a podobně, přichází na řadu nelítostný boj o děti. Manipulátorovi nejde ani tak o ty děti, jako o to, aby vás jejich prostřednictvím dál ničil.

 

Pokud se dostanete před soud, který řeší úpravu styku, a vy jste v pozici toho, kdo vztah ukončil, je pravděpodobné, že budete v pozici toho rodiče, který rozbil rodinu. Nikoho nebude zajímat, co jste museli vytrpět, pokud jste fyzické napadení nehlásili na policii již během společného soužití. Pokud jste se agresivního partnera/ky báli, neměli jste odvahu to takto řešit, pravděpodobně vám OSPOD ani soud věřit nebudou. A to ať jste muž, či žena.

 

Další věc je úprava styku s dítětem. Často se neberou ohledy na požeby dětí, ale na zájem toho rodiče, kterému dítě nebylo svěřené do péče. Pokud má zájem o styk s dítětem, je mu kontakt umožněn často. A pokud zájem nemá, soud to respektuje.

 

Jelikož agresivní manipulátor většinou tráví s dětmi spoustu času, ten čas využívá k tomu, aby je proti vám poštvával. Agresivní manipulátor může děti nutit, aby vám dělaly špatně, neposlouchaly... Využívá různé výhružky tak dlouho, až ho vystrašené děti poslechnou, aby od něj/ní nedostaly na zadek, nebo je nenechal/a samy doma... Dětí ví, že vy jejich „zlobení“ ustojíte, a váš hněv je pro ně mnohem méně traumatizující než hněv manipulujícího rodiče.

 

Agresivita manipulátora nebývá namířena jen na jejich ex. Často se stává, že děti nechtějí chodit k rodiči, který je bije, křičí po nich a jinak jim ubližuje. Častokrát mají o tom děti zakázané mluvit, a ze strachu to dusí v sobě. Pokud děti posbírají odvahu a řeknou, že nechtějí jít k manipulativnímu rodiči, neboť se tam necítí dobře, jste to opět vy, kdo musí své děti předat manipulátorovi/manipulátorce, u kterého/které se ani on/ona dávno necítil/a dobře ani bezpečně , protože druhý rodič má na to právo. Kde je právo dítěte na bezpečí, svůj názor, a zdravý vývoj? Vaší povinností je dítě na styk pořádně připravit.

 

Prosím, nedívejme se na osamělé rodiče jako na horší. Jsou to matky a otcové, kteří museli z trosek vlastního rozbitého života postavit nový svět pro své děti. Tak jim prokazujme úctu, neboť musí čelit výzvám a problémům, jaké si ženy/muži žijící ve fungujících vztazích nedokážou ani představit.

 

Co cítí ženy vystaveny takovému tlaku od toxického ex?

Žena, matka dětí, z takových vztahů je vystavena obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, a namísto příjemných chvil po návratu dětí od expartnera domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady několik dní. Když se uklidní, znovu musí jít k otci, neboť tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítne podřídit, a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovná opatření, a nakonec děti odebrat a svěřit je otci, kterého se bojí a se kterým nechtějí být.

 

 

Co cítí muži vystaveni takovému tlaku od manipulátorek?

Muži cítí častokrát stud a ponížení, a mají velký strach, kdy, a zda vůbec uvidí své dítě či děti. Muži si uvědomují, že proti manipulátorce nemají velkou šanci, a nechtějí brát děti násilím, raději ustoupí, než by měli vidět, že dítě trpí. Tito muži často nevidí své děti několik týdnů či měsíců, cítí se zlomení a osamělí.

 

Jak pomoci ženě – matce – to vše zvládnout?

Žena, která se ocitla v takové situaci, často čelí i nepříjemným řečem okolí. V dnešní době se stále setkáváme s ostrým odsuzováním žen, které vychovávají děti samy. Pokud mají děti problémy v chování kvůli tomu stresu, který mu způsobuje toxický táta, na vině je dle společnosti matka. Pokud si někomu matka postěžuje, že je vyčerpaná, někdy dostane výtku: "ty sis to sama vybrala".


Někdy tyto ženy potřebují slyšet, že jsou dost dobré mámy, a že to zvládnou. Potřebují slyšet, že na to nejsou samy, a je tu někdo pro ně, kdo je vyslechne, povzbudí a pomůže. Povzbuzení, podporu, a bezpečí potřebují i ​​děti. K tomu, aby jim to všechno dokázala matka zajistit, potřebuje sama cítit bezpečí a naději, že to zvládnou. Spolu jako rodina. Neboť i matka s dětmi je rodina.

 

Jak pomoci otci, který je bezmocný vůči manipulátorce?

Otcové, kterým upřímně záleží na dětech, potřebují podporu a pomoc, aby měli sílu bojovat za své děti. Tito otcové potřebují pochopit, že i když toho času s dětmi stráví méně, kvalita převyšuje kvantitu, a to hezké, co spolu zažijí, jim bude dodávat sílu a energii do dalších dní.


A co děti?

Děti to také nějak přežijí a vyrostou. K tomu, aby vyvázly z toxického vlivu manipulujícího rodiče s minimálními zraněními na duši, je důležité je respektovat, i když se někdy nechovají tak, jak by se chovat měly. Tyto děti potřebují více trpělivosti, přijetí, a pevnější hranice než děti z harmonických rodin. Přes všechen ten chaos, který zažívají, potřebují cítit, že jsou milovány. Nejsou špatné, jen to mají v životě mnohem náročnější než jejich vrstevníci z uspořádaných rodin.

 

 


Autor článku: Mgr. Jitka Kneslová, psycholožka online poradny MOJRA



Právě jste četli článek: Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat