Psychogenní zácpa u dětí a jak jí řešit

https://www.blog.mojra.cz/post/432

Ivana (42 let): Moje dcera má strašný problém s chozením na velkou. Brání se tomu, až do té doby než je to skutečně akutní. Prakticky se tak vykaká třeba jednou za pět dní. Ale poslední dva dny už jsou s ní téměř k nevydržení, je protivná, nic se ji nechce, odmlouvá. Pediatrička nám řekla, že po fyzické stránce je vše v pořádku. Dcera podstoupila řadu vyšetření a odběrů, ale nikde nic. Důvod tak musí být psychologický.


Jak „záchodový strach“ vzniká?

Často se tento problém objeví znenadání, jindy mu předchází jiné zdravotní problémy. Nezřídka kdy se objevuje po léčbě průjmu, který byl překompenzován až do zácpy. Nebo může být na vině nevhodná dieta. Rizikové jsou z tohoto pohledu především vánoční a jiné svátky nebo různé oslavy plné sladkostí a dětských pokušení.

Původně fyzicky vzniklá zácpa, tak může snadno přerůst v psychickou. Tvrdou stolici je totiž obtížné vytlačit nebo může vzniknout bolestivá trhlinka, která následně vyprazdňování znesnadňuje. Dítě dostane z této potřeby strach, naučí se stolici zadržovat a problém je na světě.


Jak dítěti pomoci?

První a nejdůležitější je samozřejmě prevence. Vyvážená a pestrá strava, bohatá na vlákninu. Dbát na hygienu tak, aby nevznikaly v těchto místech opruzeniny nebo jiné bolestivé vyrážky. A pokud již vaše dítě psychogenní zácpou trpí, mohou pomoci následující postupy:


Vhodná dieta

Důležitý je především dostatečný příjem tekutin a vlákniny. Jídelníček obohaťte o přirozeně projímavé potraviny jako ovoce (švestky, meruňky, třešně), jogurt, kefír, či acidofilní mléko, nebo kysané zelí. Naopak by vaše dítě mělo vynechat cukrovinky jako je čokoláda nebo různé bonbóny, které spíše ucpávají. Sladkosti se pokuste nahradit právě ovocem, čerstvým i sušeným.


Bezpečné prostředí

Ke správnému vyprázdnění je třeba určitého uvolnění, které musí děti cítit. Obecně jim pomáhá důvěrně známé prostředí. Záchod by měl být místem, kde mají klid, nikdo je neruší a mohou zde strávit tolik času, kolik jen budou potřebovat. Vyzkoušet můžete i časopis nebo knihu s obrázky – mysl dětí se zaměstná a tělo se uvolní. Pokud jste na cestách, zkuste dětem přibalit jejich vlastní nočník nebo prkénko.


Žádné tabu

Vyprazdňování by mělo být běžnou součástí života. Jako rodiče byste tedy neměli tuto činnost tabuizovat. Mluvte o tom, že i vy musíte chodit „na velkou“, pokud to situace vyžaduje, nechte dítě nahlížet k vám na záchod. Začleňte vyprazdňování do hry s panenkami či plyšáky, vyprávějte pohádky, v nichž hrdinové kakají.


Trpělivost a vlídnost

Důležitý je také váš přístup k dítěti – trpělivost, vlídnost a také důvěra, že to dítě zvládne. Problém byste neměli přehlížet, ale ani se v něm přehnaně nepitvat. Výše uvedené platí spíše všeobecně. Každé dítě je jiné, a tak možná budete muset zkoušet, zkoušet a zkoušet. Některým rodičům pomohlo, že své dítě zkrátka zavřeli na záchodě a nepustili je, dokud se nevykakal. Na některé děti zase zabral úplatek formou hračky.


V této oblasti Vám rádi poradí zkušení dětští psychologové

Výchova dětí/dospívajících

Nejbližší termíny: 29.04.2024

Výchova dětí/dospívajících

Nejbližší termíny: 29.04.2024

Výchova dětí/dospívajících

Nejbližší termíny: 29.04.2024



MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 




Právě jste četli článek: Psychogenní zácpa u dětí a jak jí řešit - rady psychologa, jak přimět dítě kakat

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat