Online poradenství: PSYCHOLOG PŘES EMAIL

https://www.blog.mojra.cz/post/112

Efektivní řešení pro ty, kteří si potřebují utřídit myšlenky



 

PhDr. Michaela Miechová vzpomíná

 

Pamatuju si na zvláštní začátek jedné Skype konzultace s mladou ženou. Po úvodním seznámení jsem se chtěla dozvědět více o tom, proč se na mě obrátila.


Já o tom asi nemůžu mluvit,“
odpověděla tehdy.

Chvíli jsme si povídaly a já se snažila opatrně zjistit, proč o tom vlastně mluvit nemůže – jestli to nejde nebo jestli nechce. Snažila jsem se ji povzbudit v tom, že i když je náročné o některých věcech hovořit, často pomůže se někomu vypovídat. Ona odpověděla:

„Tak to mně tedy nepomáhá. Nikdy nenajdu ta správná slova a mám pocit, že mě pak lidi vlastně ani nechápou.“

 
„A co vám tedy pomáhá?“ zeptala jsem se tehdy.

Hmm..Píšu si každý večer do deníku, to je fajn. Mám čas nad vším v klidu přemýšlet.“

Usmála jsem se, protože přesně v té chvíli jsem dostala nápad.

 


PSYCHOLOG PŘES EMAIL


Tím nápadem tehdy bylo jednoduché řešení, jak zajistit psychologickou péči i těm, kteří raději komunikují v psané formě. Pro mnohé je těžké najít ta správná slova pro pocity a myšlenky, které se v nich momentálně odehrávají. Možná to taky znáte: když nevíte, jak přesně popsat to, co zrovna cítíte a chcete předejít trapnému tichu v konverzaci, rychle to odbydete slovy Já ti ani nevím nebo To je vlastně jedno.



Není to jedno!

Přehlížet a přecházet vlastní pocity, to je jednosměrná jízdenka do záhuby. Rezignovat na pomoc jenom proto, že nechcete s nikým mluvit, to je vážně škoda. O některých věcech se nemluví snadno a ta správná slova může být těžké najít, to ale neznamená, že na to musíte být sami.

 

 


Žádný moderní výstřelek ale praxí ověřená metoda

Tato myšlenka vznikla v USA a je spojena se snahou zpřístupnit psychologickou pomoc i těm, kteří se z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí dostavit do ordinace psychologa. A o tom, že to opravdu funguje svědčí spokojené ohlasy našich klientů.



Než se rozhodnete: Každá mince má dvě strany

Chceme k vám být úplně fér. Tvrdit, že má něco jen samé výhody, to určitě fér není. Než se tedy pro emailovou konzultaci rozhodnete, pojďme se podívat na to, jaké výhody a nevýhody s sebou tato forma psychologické péče přináší.


Nevýhody emailové konzultace:


Absence osobního kontaktu. 

Psycholog nemá možnost sledovat nonverbální projevy klienta a reagovat na ně. Tento nedostatek je alespoň částečně kompenzován oblibou v používání emotikon, různého formátování textu apod.


Z výzkumů…
Mnohé odborné studie ukazují, že online vztah mezi psychologem a jeho klientem se vyrovná tomu osobnímu. Je tedy zřejmé, že 
online konzultace s psychologem jsou stejně účinné jako ty v kamenných poradnách. Velmi dobrých úspěchů pak dosahuje tato forma terapie u jedinců trpících panickými stavyúzkostmi, stresovými poruchami aj. zejména z toho důvodu, že emailová konzultace do jisté míry odbourává zábrany.


Úskalí spojená s nepochopením obsahu textu. 

Mnoho lidí má problém přesně vyjádřit své pocity pomocí textu, případně je text krkolomný a psycholog může mít potíže s jeho interpretací. To je ale spíše nevýhoda právě pro psychologa, pro kterého může být tento druh konzultace o něco náročnější.

 

Výhody emailové konzultace:


Snazší překonání zábran

Klient se dokáže mnohem více uvolnit, pokud není pod drobnohledem psychologa. Ukazuje se, že díky možnosti konzultace přes email se klient často dostane k jádru věci dříve, než je tomu u běžného sezení v ordinaci.


Dostupnost a časová nenáročnost

Čas na napsání emailu si dnes najde i sebevíc zaneprázdněný člověk. Velkou výhodou je také to, že email může odeslat odkudkoliv, kde je připojení k internetu. Odpadá tedy nutnost cestování do ordinace psychologa.


Žádné ordinační hodiny 

Sezení u psychologa se vždy odvíjí v rámci jeho ordinační doby. Oproti tomu email můžete odeslat v jakoukoliv hodinu, tudíž se můžete vypovídat hned, v momentě, kdy jsou vaše emoce nejrozbouřenější.

 

Pro koho je tedy konzultace s psychologem přes email vhodná?

 

Emailová konzultace může být přínosná všem, kteří řeší nějaký problém a je pro ně lepší se ze všeho vypsat.  Uvedeme pár nejčastějších příkladů.

 

Poznáváte se?

 

è Není pro mě možné dostavit se k psychologovi do ordinace

Ať už jde o to, že nejste plně mobilní, tedy se nemůžete fyzicky dopravit do kamenné psychologické poradny, nebo se obáváte reakcí okolí.

 

è Nemám čas a nevím, kdy ho mít budu

Boj s nedostatkem času, v dnešní době nic neobvyklého. Máte problém naplánovat rodinný oběd, natož někde dopředu přislíbit návštěvu psychologa. Při emailové psychologické péči, jste naprosto pánem svého času. Máte prostor vypsat se ze svých problémů v až po půlnoci? Proč ne! Můžete psát kdykoli a odkudkoli.

 

è Nevím, co říct

Když máte mluvit o svých pocitech, v hlavě máte najednou prázdno a v ústech sucho. Začínáte panikařit, protože se vám zdá, že chvíle ticha už trvá nesnesitelně dlouho. Potřebujete si nejdříve myšlenky utřídit a mít je hezky černé na bílém a přesně proto je emailová konzultace skvělým řešením.

 

è Hledám něco navíc

V neposlední řadě může být emailová konzultace také podpůrnou formou terapie, např. pro doplnění informací apod.

 

 


Nepřehlédněte!
 S jakými problémy se můžete obrátit na psychologa se dozvíte také ve videu: S čím vám psycholog pomůže

 

JAK FUNGUJE EMAILOVÁ KONZULTACE S PSYCHOLOGEM V PORADNĚ MOJRA.CZ

 

Objednejte si konzultaci v 5 jednoduchých krocích

 

1.      Na stránkách psychologické poradny Mojra.cz v sekci OBJEDNAT SE vyberte způsob konzultace: EMAILOVÁ KONZULTACE

 

2.      Zvolte si balíček konzultací, který vám bude nejlépe vyhovovat

-          Jednorázová konzultace

-          3x emailová konzultace  

-          Celoměsíční konzultace.

 

3.      Vyberte způsob platby

 

4.      Zadejte svou emailovou adresu a do pole VAŠE ZPRÁVA co nejlépe popište svůj problém

 

5.      Odešlete objednávku

 

Tip!

Až budete svou situaci psychologovi popisovat, v klidu vše promyslete a snažte se, abyste se opravdu rozepsali. Psycholog bude mít k dispozici jen ty informace, které mu poskytnete. Čím podrobněji tedy svůj problém vystihnete, tím více do hloubky se bude moci ponořit také psycholog,

 


Psycholog vám odpoví do 24h od připsání platby,
avšak většinou vám odpověď přijde dříve.

 

 

Potřebujete více informací?

Všechny informace jsme shrnuli také ve videu Jak probíhá emailová konzultace v psychologické poradně Mojra.cz

 

A ještě něco navíc!

Pokud byste si s čímkoli nevěděli rady, potřebovali byste pomoci s objednávkou nebo byste chtěli vědět více o tom, jak konzultace přes email probíhá, je vám k dispozici naše klientská podpora. Určitě se na nás neváhejte obrátit.

 

+420 731 226 690         poradna@mojra.cz

 

 

 


 Jestliže tedy patříte k těm, kteří své pocity raději svěří „papíru“, je pro vás emailová konzultace tím pravým řešením. Klienti naší online poradny Mojra.cz nemusí mít obavy, že by tento způsob terapie byl méně účinným. 
Naši psychologové jsou natolik zkušení, aby zvládli vést konzultace formou emailu ve kvalitě srovnatelné kontaktu tváří v tvář.



OBJEDNAT EMAILOVOU KONZULTACI









Právě jste četli článek: Online poradenství: PSYCHOLOG PŘES EMAIL

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Kateřina před 4 roky
    Kateřina

    Dobrý den, každý den mám pocit mimo sebe, nedokážu se vrátit do předešlého života je mi stále divne, prášky beru ale vůbec nepomáháji. Mám divné pocity v hlavě

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, v tomto případě doporučíme konzultaci s některým z našich psychologů. Pokud máte zájem o emailovou konzultaci, funguje to takto: klikněte na tento odkaz https://mojra.cz/objednavka/emailove-balicky Zvolte balíček konzultací, o který máte zájem (1x, 3x, celoměsíční) Vyberte způsob platby* Vyplňte Vaši emailovou adresu Do pole „Vaše zpráva“ napište o problému, který chcete řešit Zaškrtněne políčko "Nejsem robot" Odešlete objednávku klilknutím na "Dokončit objednávku" Psycholog Vám odpoví nejpozději do 24 hodin od chvíle, kdy náš systém zaregistruje příchozí platbu za Vámi zvolenou konzultaci. Odpověď obdržíte vždy od PO-PÁ 8-16 hod. Pokud budete chtít doporučit psychologa, nebo mít jakékoliv otázky k objednávce atd. můžete nám napsat do online chatu, nebo na email podpora@mojra.cz


Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat